Airconditioning installeren

Airconditioning installeren

Wil je tijdens warme lente- en zomerdagen kunnen genieten van een aangename, koele binnentemperatuur? Dan is het installeren van een airco een goed idee. Wat komt er kijken bij de installatie van de verschillende soorten airconditioners? Kunt u zelf een airco installeren of laat u dit beter over aan een erkend installateur? En hoeveel kost het om een ​​airco te installeren? Je leest het in dit artikel!

Hoe airconditioning installeren?

Voordat je een airco laat plaatsen, check je best eerst welk model het beste bij jouw woning en wensen past (1 of meer kamers koeling, sporadisch of regulier gebruik) Die keuze heeft grote invloed op de installatie van je airco. Hoe is de installatie van de verschillende soorten airconditioners? Een kort overzicht: Een split airco is een vaste airco met een binnenunit en een buitenunit. U kunt ook kiezen voor een multi-split airco met meerdere binnenunits. Het installeren van dit type airconditioning is in ieder geval specialistisch werk. Dit systeem van onderling verbonden units voert de warmte van binnen naar buiten af ​​door middel van speciale koelleidingen. Wilt u zeker zijn van energiezuinige, optimale koeling? Schakel dan zeker een vakman in. Zo’n erkend installateur van airco’s gaat meestal als volgt te werk:
  • STAP 1: 1 of meer binnenunits ophangen aan een muur of plafond
  • STAP 2: Boren en leggen van de koelvloeistofleidingen
  • STAP 3: Installeer de buitenunit en sluit de koelmiddelleidingen + stuurkabel aan
  • STAP 4: Controleer het airconditioningsysteem op lekken en vul vervolgens met koelvloeistof
  • STAP 5: Ruim alles netjes op en leg de werking en werking van de airco uit
Voordelen split airconditioning : geen lawaai, grote koelcapaciteit, koeling, … Nadelen split air : complexe implementatie, duurder dan andere typen airconditioners Prijs split air + installatie : gemiddeld 1.500 tot 3.000 euro (incl. btw) en 800 tot € 1000 (incl. btw) extra per extra binnenunit.

Vaste airconditioning installeren zonder buitenunit

Je kunt ook kiezen voor een vaste airco in huis zonder buitenunit (monoblock airco). De koelmotor zit dan in de airco zelf. Dit monoblocksysteem afvoert de warme binnenlucht met een afvoerslang . Het plaatsen van een dergelijke airconditioner is minder complex, omdat het niet nodig is om verschillende units met leidingen aan te sluiten. Een erkend airco installateur gaat meestal als volgt te werk:
  • STAP 1: bepalen van de plaats van de airconditioning (altijd op een buitenmuur)
  • STAP 2: Monteer de muurdoorvoer naar buiten voor de luchtafvoer- en toevoerslangenafvoer
  • STAP 3: plaats twee roosters in de buitenmuur om de doorvoer voor die 2 slangen af ​​te werken
  • STAP 4: Monoblock-airconditioning aansluiten
  • STAP 5: Ruim alles netjes op en leg de werking en werking van de airco uit
Voordelen van vaste monoblock airconditioning : makkelijker te installeren dan split airconditioning, geen ruimteverlies buiten, … Nadelen van vaste monoblock airconditioning : mogelijk geluidsoverlast, enkel voor 1 kamer, … Prijs monoblock airconditioning + installatie : gemiddeld 1.200 tot 3.000 euro (incl. btw).

Mobiele airconditioning installeren

Wilt u uw airconditioning slechts af en toe in verschillende ruimtes gebruiken? Dan kun je het beste kiezen voor een draagbare airco. Zo koel je bijvoorbeeld ’s ochtends je woonkamer en ’s avonds je slaapkamer. Bovendien installeer je zo’n mobiele airco eenvoudig zelf. Het komt er vooral op aan de heteluchtafvoerslang zo goed mogelijk te monteren, afhankelijk van het type mobiele airco:
  1. Een mobiele airco installeren zonder buitenunit : je kunt de afvoerslang gewoon uit een open raam laten hangen, maar zo verbruik je veel stroom. U kunt beter investeren in een goede raamafdichting voor uw airco. Met zo’n koppeling zorg je voor een betere koeling en een lager energieverbruik.
  2. Installeren van een mobiele airconditioner met een buitenunit: bij dit systeem wordt de mobiele airconditioner aangesloten op een buitenunit met een dunnere leiding. Ook hier kun je werken met een raamafdichting, maar een klein op maat gemaakt gaatje in je muur is ook een optie.
Voordelen van mobiele airco : zelf te plaatsen, budgetvriendelijk, verplaatsbaar, … Nadelen van mobiele airconditioning : minder efficiënte koeling, minder energiezuinige, omvangrijkere apparaten, … Prijs mobiele airco : vanaf € 250 (incl. btw) (doe-het-zelf = geen installatiekosten) .

Waar airco plaatsen?

De locatie van uw airconditioning speelt een belangrijke rol voor een optimale, energiezuinige koeling en maximaal wooncomfort. Enkele tips en aandachtspunten voor de beste plek voor uw binnenunit en eventueel ook uw buitenunit (in geval van een split airco):

Aandachtspunten bij het installeren van de binnenunit

  • Sluit (zonder te overdrijven) de te koelen locatie af : wil je een airco in de slaapkamer plaatsen? Dan wil je vooral genieten van de gekoelde lucht in bed. In de woonkamer draait het vooral om de zithoek. In de gang is gekoelde lucht waarschijnlijk minder belangrijk. Plaats de binnenunit(s) op de plaatsen waar u de koeling het meest nodig heeft. Let op: overdrijven is niet toegestaan. Zorg ervoor dat de airconditioning niet direct op je blaast, maar de gekoelde lucht gelijkmatig in de kamer verdeelt.
  • Niet te dicht bij een warmtebron : een radiator, dakraam, oven, … kan de temperatuursensor van je airconditioning in de war brengen. Plaats uw binnenunit(s) dus niet te dicht bij dergelijke warmtebronnen. Anders blijft uw airconditioning werken, terwijl de ruimte al voldoende koel is.
  • Voldoende hoog : warme lucht stijgt op. Hoe hoger je de binnenunit hangt, hoe sneller en efficiënter de airconditioning de ruimte zal koelen. Door deze hogere positie verdeelt de airconditioning de gekoelde lucht bovendien optimaal en gelijkmatig door de ruimte. U kunt kiezen voor een wandmodel of een plafondmodel.

Aandachtspunten bij het installeren van de buitenunit

  • Vermijd obstakels in de buurt : anders wordt de afvoer van warme binnenlucht en de aanzuiging van buitenlucht belemmerd. Als de warme buitenlucht soepel naar buiten kan stromen, is de kans kleiner dat de buitenunit die warme lucht terugstuurt naar de binnenunit. Zo koelt je airconditioner efficiënter en verbruikt het systeem minder energie.
  • In de schaduw : hoe meer de buitenunit in de schaduw staat, hoe frisser de lucht rondom die unit. Zo hoeft de airconditioner minder hard te werken om gekoelde lucht te produceren.
  • Voldoende hoog (boven een plat dak) : de buitenunit mag niet op een plat dak worden geplaatst. De dakbedekking (bijv. EPDM) kan veel warmte afgeven en een vlotte, efficiënte werking van uw airconditioning belemmeren. Het is dan beter om hem hoger aan de muur (boven het platte dak) te bevestigen met bijvoorbeeld muurbeugels.

Wilt u airconditioning offertes op maat ontvangen?

Kies een gespecialiseerde airco installateur en zorg dat de werkzaamheden correct worden uitgevoerd. Via onderstaand formulier ontvang je gratis prijs
voorstellen en advies van maximaal 3 koeltechnici actief in uw regio.

Buldit, dat is: